Här är företaget som ständigt vill bli bättre

Erasteel fortsätter att leverera högkvalitativt snabbstål till hela världen. Möt företaget som alltid strävar efter att vara ett strå vassare än sina konkurrenter.

 

nyhet-erasteel

Erasteel finns i dag i Europa, Asien och USA. Men det är mot lilla Långshyttan i sydöstra Dalarna som Fromm news har riktat sin blick. Där sysslar företaget med varmvalsning av stål och tråd. Därifrån tillverkas snabbstål som inte bara håller god kvalitet – det tillhör toppen i världen.

– Kvaliteten är speciell. våra produkter har utvecklats under många år och därför blivit så bra som de är i dag. Vi är världsledande, säger Pasi Eskola, produktionsledare på Erasteel i Långshyttan.
Stålet används där högt förslitningsmotstånd och styrka krävs. Det kan exempelvis vara i skärverktyg som fräsar eller rakblad. Eller i sågar och knivar för att skära i metall, trä, plast eller papper. Företagets produkter kan erbjudas i många olika kemiska sammansättningar.

– Att vi arbetar med och är så duktiga på en mängd olika ämnen är en av orsakerna till att våra produkter blir så tåliga och hållbara, säger Pasi Eskola.

Han berättar om Erasteels forsknings- och utvecklingsteam. Företaget vill ständigt utveckla kvaliteten på sina produkter. Bland annat har de folk som arbetar med utveckling i Söderfors där Erasteel också är placerade. Men även i Långshyttan bedriver man forskning.

– Här hos oss handlar det om att hela tiden förbättra det vi redan gör. Det ställs ständigt högre krav från våra kunder så det gäller att hänga med.

På Erasteel i Långshyttan jobbar cirka 100 personer. Pasi Eskola basar över cirka 25 personer och har arbetat på företaget sedan 1980.

– Det är ett spännande jobb där det händer väldigt mycket. På det sättet är det väldigt speciellt och roligt att arbeta på ett så stort företag som vi är.

Långshyttan är känd som en riktig bruksort. Området har dominerats av Erasteel tillsammans med företaget Outokumpu som också verkar inom stålindustrin. Men för en tid sedan meddelade de sistnämnda att de ska lägga ned sin verksamhet på orten under 2014. Det innebär att cirka 170 personer förlorar sina jobb. Ett hårt slag för en plats med bara drygt 1500 invånare. Att tiderna blivit sämre inom stålindustrin är inget att sticka under stolen med. Men Erasteel jobbar hårt med att effektivisera och kapa kostnader.

– Det är väl så som många andra gör också i dessa tider. Tyvärr är världsläget sämre än vad det varit. Men vi jobbar på dag för dag och gör så gott vi kan hela tiden. Vi har definitivt utvecklats vad det gäller att bli effektivare, vilket känns mycket bra inför framtiden.

Även vad gäller bandningsverktyg gäller det att ha produkter som erbjuder det bästa och mest prisvärda. Erasteel har varit kund till Fromm i flera år och provar nu ett par nya maskiner, P330 och P380. Den sistnämnda passar till exempel utmärkt till bandning av runda och små ytor. Båda produkterna kan ge stora kostnadsbesparingar och har dessutom långa livslängder.

3 styrkor – därför håller Erasteel toppnivå
Kvaliteten – nivån är bland den högsta i världen. Erasteel är en föregångare när det gäller att ständigt utveckla sina produkter.
Leveranssäkerheten – att leveranserna kommer fram som de ska och i tid är av högsta prioritet – något som uppskattas av företagets kunder.
Den starka organisationen – att finnas i hela världen är en styrka när det gäller till exempel distribution och utveckling.